Em poden obligar a vendre la meva part de la casa en una herència?

Podrien forçar-me a vendre la meva part de la casa en una herència?

Fa uns mesos, l'àvia de la Núria i en Joan va morir i va deixar en herència casa seva on els dos germans havien crescut.

La Núria necessitava vendre la seva part de la casa per fer front a les seves necessitats econòmiques, però Joan es resistia a fer-ho perquè tenia un gran aferrament sentimental a l’habitatge i no volia desfer-se’n.

Els dos germans es van posar en contacte amb Atelier & Co, una immobiliària que havia ajudat a molts beneficiaris d’herències a prendre decisions sobre les propietats. La immobiliària els va explicar que, com que Joan era copropietari de la casa amb la seva germana, no es podia vendre la propietat sense el seu consentiment però que hi havien diferents opcions per arribar a un acord.

Els germans, amb l’ajuda d’Atelier & Co, van arribar a un bon tracte que beneficiava ambdues parts i tot el procés va ser amigable sense haver de recórrer als tribunals.

Què es pot fer amb una casa heretada si una part no vol vendre?

En aquest cas, l’hereu o els hereus que s’oposen a la venda del immoble podran comprar les altres parts per convertir-se així en el únic o únics propietaris. És el que es denomina extinció de condomini.

El cost d’aquest tràmit pot variar d’una comunitat a una altra, encara que sol oscil·lar entre el 0,50% i el 1% sobre el valor de l’habitatge, i sol ser el copropietari que es queda amb l’immoble el que ho paga.

Una alternativa a iniciar un judici és intentar resoldre la venda de la propietat a través d’un mediador professional, que ajudarà els hereus a arribar a un acord.

La persona interessada a vendre l’habitatge és qui presenta la invitació per participar a l’acte de conciliació als altres hereus.

En altres paraules, la venda del proindivís fa referència a la venda d’una part d’un immoble a un comprador, ja sigui una persona o una empresa. Aquesta pràctica és permesa per la llei, tot i que el preu que s’obté per la venda sol ser un percentatge més baix que el valor de mercat de l’immoble.

Aproximadament entre un 40 i un 50% inferior al preu de venda de mercat.

Si les altres opcions no han donat resultat, els hereus poden acudir a la justícia perquè un jutge determini com cal procedir. La decisió judicial pot ser la venda de la propietat a tercers; la compra per part de l’hereu que no vol vendre; o la posada en subhasta pública.

Cal assenyalar que el procés judicial sol ser costós i pot resultar en una venda a un preu menor que si es vengués de manera tradicional, per la qual cosa es recomana evitar aquesta opció si és possible.

Contacta amb nosaltres avui mateix!

Si et trobes en una situació similar a la de la Núria i en Joan, no dubtis en contactar amb la Immobiliària Atelier & Co! 

El nostre equip d’experts estarà encantat d’ajudar-te a trobar una solució que beneficiï les dues parts i et permeti arribar a un acord amistós.